Nau mai, haere mai, welcome to EyeContact. You are invited to respond to reviews and contribute to discussion by registering to participate.

JH

Matt Henry’s Govett Installation

AA
View Discussion
Matt Henry: Untitled Dyad (C), 2016, acrylic on raw linen, cedar stretchers; Untitled Relief (5/6ths), 2016, acrylic primed linen, cedar stretchers. Courtesy of the artist. Photo: Bryan James Matt Henry: Untitled Dyad (B), 2016, acrylic on raw linen, cedar stretchers; Untitled Dyad (C), 2016, acrylic on raw linen, cedar stretchers. Courtesy of the artist. Photo: Bryan James Matt Henry: Untitled Dyad (A), 2016, acrylic on raw linen, cedar stretchers; Untitled Dyad (C), 2016, acrylic on raw linen, cedar stretchers. Courtesy of the artist. Photo: Bryan James Installation of Matt Henry: Untitled Dyad (C), 2016, acrylic on raw linen, cedar stretchers. Courtesy of the artist. Photo: Bryan James Matt Henry, Untitled Relief (7/8ths), 2016, acrylic primed linen, cedar stretchers, courtesy of the artist. Photo: Bryan James Installation of Matt Henry, Voodoo Ray, 2015, acrylic on linen, cedar stretcher. Courtesy of the artist and Starkwhite, Auckland. Photo: Bryan James Matt Henry, Voodoo Ray, 2015, acrylic on linen, cedar stretcher. Courtesy of the artist and Starkwhite, Auckland. Photo: Bryan James

Henry's visually austere project is very much about proportion and elegantly balanced subdivisions of planar space; the pleasure of a Classicism you can walk into as well as pass as a contemplative object on the wall. It is also a sly reference to the absent doorway (an entrance now replaced by a blank wall) that used to face the descending Billy Apple staircase. The divider marks the spot.

New Plymouth

 

Matt Henry
Long Division
Curated by Sophie O’Brien and Chloe Cull

 

27 August -27 November 2016

A New Plymouth native who after doing post-graduate study in Melbourne and (now living in Auckland) has done a series of shows at Starkwhite and various institutions like Te Tuhi, Matt Henry here continues his long running interest in minimalist sculpture / meticulously refined painting that has affinities with office furniture and architectural fittings. The ground floor and the adjacent mezzanine of the Govett-Brewster are both used.

The show consists of four wall paintings (three with butted relief panels that have links to light switch cabinets and metal fuseboxes; one other single panel work with garish red and yellow diagonal stripes that are linked to fire warning signage), and three much larger, floor based ‘screen’ paintings that are like freestanding office dividers and wall based office pin boards.

The ‘dividers’ are perpendicular brown linen planes that divide up the floor and wall space in a manner that echoes the division of the front panels of the pale grey paintings. In cross section there are two layers in both types of painting: one has x: 2x thickness in the wall panels - the front panel half the thickness of the back; the other y: y on the floor, but complicated by a thick line of black tape which hides the central join and which visually links them with the cladding covering the Apple balustrades. There is a sense that the ground floor becomes a painting referenced by the walls.

Henry’s visually austere project is very much about proportion and elegantly balanced subdivisions of planar space; the pleasure of a Classicism you can walk into as well as pass as a contemplative object on the wall. It is also a sly reference to the absent doorway (an entrance now replaced by a blank wall) that used to face the descending Billy Apple staircase. The divider marks the spot.

Looking at the grey wall paintings in a bit more detail, the long division of the ‘divider’ floor plan works is alluded to in the bifurcated butted panels on their outer frontal surfaces. Two are on the ground floor and one is on the mezzanine, the former playing off descending horizontal six part divisions, while the latter use eight. On the ground floor the second work repeats the bottom half of the first, and there is a wit that plays off the painting structure against the levels of the staircase.

This understated, but nevertheless intriguing, installation is a lovely synthesis between architecture, sculpture and painting, shrewdly blurring the once obvious distinctions between all three. It is mentally insistent and subtle, while also demanding you physically interact, move around and attend closely to Henry’s planar insertions on both floor levels.

John Hurrell

Print | Facebook | Twitter | Email

 

Recent Posts by John Hurrell

JH
Dieneke Jansen, 90 DAYS +, as installed at Te Tuhi. Photo: Sam Hartnett

Tamaki Housing Group

TE TUHI CENTRE FOR THE ARTS

Pakuranga

 

Dieneke Jansen
90 DAYS +

 

13 May - 22 July 2018

JH
Seung Yul Oh: Horizontal Loop #6; Horizontal Loop #7. Photo: Sam Hartnett

Seung Yul Oh’s Wooden Painted Reliefs

STARKWHITE

Auckland

 

Seung Yul Oh
Horizontal Loop

 

26 June - 28 July 2018

JH
The lefthand panel of Billy Apple's N=1, 2018

Intestinal Apple

Liggins Institute (opposite the entrance to Auckland Hospital)

Auckland

 

Billy Apple®
N=1

 

Part of University of Auckland Collection

JH
Gordon Walters: Photographs, as installed at Gus Fisher.

Walters Photographs

GUS FISHER GALLERY

auckland

 

Gordon Walters
Photographs

 

19 June - 28 July, 2018